ابعاد رسوایی سلاحهای هسته ای انگلیس
مخالفان سلاح های هسته ای در انگلیس، این سلاح ها را ناکارا در برابر تهدیدهای جاری، غیر انسانی و بسیار هزینهزا می دانند.
به گزارش رهپویان هدایت به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، واکنشها به رسوایی آزمایش ناموفق موشک مربوط به کلاهک های هسته ای انگلیس همچنان در محافل سیاسی و مطبوعاتی انگلیس ادامه دارد .
دولت انگلیس که به علت آزمایش ناموفق موشک با قابلیت حمل کلاهک اتمی و نیز پنهان کردن این ناکامی، تحت فشار است، پای دولت آمریکا را به میان کشید تا از بار انتقادها بکاهد.
ماجرا از روز یکشنبه این هفته شروع شد که نشریه ساندی تایمز نوشت هنگام آزمایش موشک هسته ای انگلیس در ماه ژوئن سال گذشته میلادی در سواحل فلوریدای آمریکا، موشک بدون کلاهک هسته ای که از زیر دریایی «اچ ام اس ونجنس» انگلیس شلیک شده بود، از مسیر برنامه ریزی شده خارج شده و به جای اصابت به سواحل غرب آفریقا، به سمت آمریکا بازگشته است.
روزنامه تایمز به نقل از یک منبع نظامی در ارتش انگلیس نوشت دولت اوباما از دیوید کامرون، نخست وزیر انگلیس خواست تا با لاپوشانی این ناکامی، آبروی ارتش آمریکا و فناوری موشکی آن کشور را حفظ کند زیرا انگلیس بمب ها و موشک های اتمی اش را از آمریکا می خرد و ظاهرا اشکال مشابهی در همه موشک های اتمی آمریکا موجود است.
رهبر حزب کارگر که بارها مخالفت خود را با سلاح هسته ای انگلیس اعلام کرده است در واکنش به این ناکامی پیامدهای آن را غیر قابل جبران دانست و گفت: اگر این موشک با کلاهک هسته ای شلیک شده بود فقط خدا می داند چه فاجعه ای ببار می آمد.
جرمی کوربین از دولت خواست در این باره به طور جدی تحقیق کند.
مخالفان سلاح های هسته ای در انگلیس نیز، این سلاح ها را ناکارا در برابر تهدیدهای جاری، غیر انسانی و بسیار هزینه زا می دانند.
رهبر ائتلاف ضد سلاح هسته ای در مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری صداوسیما، دولت انگلیس را به پنهان کاری درباره هزینه های واقعی سامانه سلاحهای هسته ای انگلیس متهم کرد و گفت: دولت اعلام کرد نوسازی سامانه سلاحهای هسته ای این کشور 41 میلیارد پوند هزینه دارد در حالیکه کارشناسان و نیز برآورد کمیته روابط خارجی مجلس نشان می دهد این مبلغ صرفا برای نوسازی زیر دریایی های هسته ای انگلیس است.
کیت هادسون با استناد به برآورد کارشناسان افزود: هزینه نوسازی و نگهداری سامانه سلاح هسته ای انگلیس تا پایان عمر تعیین شده برای آنها به 183 میلیارد پوند خواهد رسید.
وی گفت: این میزان هزینه در شرایطی که دولت انگلیس ریاضت اقتصادی در پیش گرفته و مدام از ضرورت صرفه جویی می گوید و اعتبارات خدمات عمومی و رفاهی را کاهش می دهد و حتی اعلام کرده برای نگهداری و توسعه بیمارستانها و مدارس پول کافی ندارد، غیر قابل توجیه و مشکل آفرین است.
ساندی تایمز نوشت: یک هفته پیش از اینکه ترزا می به عنوان نخست وزیر قدرت را به دست گیرد، از این ناکامی اتمی آگاه شده بود اما به مردم و نمایندگان مجلس این کشور، اطلاع نداد.
نخست وزیر انگلیس در یک برنامه تلویزیونی چهار بار به جای این که پاسخ دهد آیا از این موضوع مطلع بوده یا خیر، با طفره رفتن از پاسخ گفت دولت انگلیس به کارکرد این سامانه قویا اطمینان دارد.
در پی افشای این ناکامی، مایکل فالون، وزیر دفاع انگلیس که در منطقه لنکشایر انگلیس بود دوشنبه به مجلس عوام احضار شد و او هم با طفره رفتن از اعتراف به این شکست، بارها تکرار کرد عملکرد سامانه هسته ای انگلیس در آزمایشش موفق بوده است اما نه او و نه نخست وزیر جزئیات این موضوع را افشا نخواهند کرد.
ترزا می اکنون متهم است که از موضوع انحراف موشک از مسیر تعیین شده اطلاع داشته با این وجود در جریان دفاع از ضرورت نوسازی سلاح های هسته ای انگلیس در پارلمان این کشور آن را پنهان کرده است تا بتواند رای مثبت نمایندگان را برای نوسازی آن که هزینه های زیادی بر این کشور تحمیل خواهد کرد، بگیرد.
انگلیسی ها مدعی اند آمریکا که فروشنده این موشکهاست از دولت انگلیس خواسته است درباره ناکامی عملکرد موشک ترایندنت که پیش تر نیز در آزمایشها سابقه شکست داشت لاپوشانی کند تا نقص نرم افزارهای هسته ای آمریکا بر ملا نشود.
سامانه سلاحهای هسته ای انگلیس شامل چهار زیر دریایی ونگارد، 58 موشک ترایدنت و 160 کلاهک اتمی است که از آمریکا خریداری شده است.