رد پای فرقهها در خودکشی دختر دبیرستانی!
به گزارش انجمن رهپویان هدایت، دو روز پیش خبری تکاندهنده و تأسفبار در رابطه با خودکشی یک دختر دانشآموز دبیرستانی در سرویس بهداشتی مدرسه منتشر شد.
این دانشآموز که تنها شانزده سال سن داشت، در یکی از مدارس فرزانگان منطقه دو آموزش و پرورش تهران تحصیل میکرد و پس از حضور در آخرین امتحان خردادماه در مدرسه به زندگی خود پایان داد.
اما یک دستنوشته بر جای مانده، راز این خودکشی را بر ملا ساخت که در آن مطالبی آمده بود که نشان از "داشتن یأس فلسفی او ناشی از مطالعه کتابهای خاص" بوده و حکایت از "پیگیری و ارتباط با فرقههای مختلفی" داشته است.
وقوع چنین حادثه تلخ برای دانشآموزی که در پایه سوم دبیرستان تحصیل میکرد و موارد مشابه، بار دیگر ضرورت توجه و خشکاندن ریشههای خودکشیهایی از این قبیل را به همگان گوشزد کرد.
بر پایه این گزارش، یکی از دلایل اصلی خودکشی "ضعف ایمان و اعتقاد دینی" است؛ علتهایی چون: احساس پوچی، یأس و ناامیدی نسبت به آینده و بنبست فکری، بیصبری و امثال اینها، نیز از همین ضعف نشأت میگیرند.
در این راستا فرقههای ضاله با آموزههای شیطانی و غیر وحیانی، انسانها را از توجه به مبدأ و مقصد حیات باز داشته و شیوهای از زندگی در فرقهها آموزش داده میشود که فرد را به سوی پرتگاهی به نام "خودکشی" هدایت میکنند.
حتی خبرهایی منتشر شده بود که نشان میداد، یک فرقه در فضای مجازی اقدام به تبلیغات وسیعی برای خودکشی کرده و با راهاندازی یک سایت در این خصوص عضو میپذیرفت.
اینکه چگونه فرقهها با تسلط بر جوانب زندگی اعضا، آنها را در معرض انواع خطرها قرار میدهند، سؤالی است که روانشناسان و منتقدان فرقهها بر روی آن تمرکز کردهاند و از آن به "کنترل ذهن فرقهای" یاد کردهاند.
شاید تا قبل از واقعه حیرتآور فرقه "جیم جونز" کمتر به نقش مخرب فرقهها در خودکشی افراد پرداخته میشد، اما پس از افشاگریهای صورت گرفته در اینباره، تاکنون موارد بسیار دیگری آشکار شده است.
ماجرا از این قرار بود که در فرقه "معبد خلقها" به رهبری "جیم جونز" بزرگترین خودکشی تاریخ در هجدهم نوامبر ۱۹۷۸ در کشور گویان در شمال آمریکای جنوبی رقم خورد که در این واقعه ۹۸۱ نفر از زن، مرد و کودک طی یک پروژه خودکشی دستهجمعی، در اردوگاه این فرقه که به مزرعه "جونز تاون" شناخته میشد، کشته شدند.
فرقههای برخاسته در ایران نیز از این معضل به دور نبودهاند. برای مثال پیشتر دو نفر از مربیان فرقه حلقه در شهرهای تهران و کرج که به پوچی و بیمعنایی آموزههای این فرقه پی برده بودند، دست به خودکشی زدند.
در مورد دیگر سران فرقه دراویش گنابادی در منازعات و درگیریهای مهندسیشده در اقصی نقاط کشور و برای مظلومنمایی و جلب حمایتهای سازمانهای به اصطلاح حقوق بشری، پیروان خود را به "خودکشی و خودسوزی" تشویق میکنند.
نبود نظارت دقیق بر روند ترجمه، انتشار و توزیع کتابهای مربوط به فرقههای گمراه نیز بر پیچیده شدن ماجرا افزوده است. بهعنوان نمونه با گردشی در کتابفروشیها به انواع و اقسام کتابها با موضوع فرقهها، روانشناسی گمراه کننده، انرژی مثبت و ... به چشم میخورد.
گفتنی است، در نمایشگاه کتاب امسال، کتابهای مجوزداری عرضه میشد که فرد با خواندن آن دچار ناامیدی و بیانگیزگی در زندگی میشد و پرواضح است که عاقبت مطالعه چنین منابع مسمومی به پوچگرایی و خودکشی ختم خواهد شد.